Mide Kanseri Evreleri

Mide Kanseri Evreleri

Erkek kadın fark etmeksizin herkeste görülebilen mide kanseri, Türkiye’de en sık görülen kanser türlerinden birisidir. Çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilen mide kanserinde belirtiler bazen gözle görülebilir iken bazen de gizlidir. Bu durumda da mide kanseri tanısı almakta geciken hastalarda ne yazık ki mide kanseri evresi tanımlaması da geç aşamalarda yapılabilmektedir. Mide kanseri tanısı, tedavisi ve sonraki süreçte hastaları ile yakından ilgilenen Dr. Samet Yardımcı; İstanbul mide kanseri gastroenteroloji cerrahı olarak görev yapmaktadır. Mide kanseri hakkında bilgilerin paylaşıldığı bu içerikte Dr. Samet Yardımcı önemli bilgilere değinmiş mide kanserinin yayılım evrelerinin belirlenmesine dair detaylı açıklamalarda bulunmuştur.

Mide Kanserinin Yayılımının (Evresinin) Belirlenmesi Nasıl Yapılır?

Mide kanseri ne yazık ki hızlı seyredebilen ve hayati organları tehdit edebilen bir kanser türüdür. Bu nedenle de mide kanserinin yayılımının yani evresinin biran önce belirlenmesi oldukça önemlidir. Mide kanseri evrenizin doktorunuz tarafından en kısa sürede belirlenmesi halinde mide kanserini yenme olasılığınızda yükselecektir. Bu sayede de en iyi tedavi seçeneklerini uygulamak için uygunluk oluşacaktır.

Kanserin evresini belirlemek için kullanılabilecek testler ve yapılabilecek işlemler ise aşağıdaki gibidir.

  • BT ve pozitron emisyon tomografisi gibi görüntüleme testleri ile yayılım incelenir.
  • Kanserin yemek borusuna ya da midenin ötesine geçip karın boşluğuna yayılıp yayılmadığını gösteren belirtileri bulmak için keşif ameliyatları da planlanabilir. Laparoskopik yöntemle yapılan bu keşif ameliyatları, karın duvarınızda küçük bir kesi açılarak yapılır.

Mide kanserinin evrelenmesi için doktorun yapacakları

Mide kanserine dair şüphe duyan doktorunuz mutlaka semptomlar açısından sizi değerlendirecektir. Ne gibi belirtiler yaşadığınızı, ne zaman bunlarla karşılaştığınızı, rutininizi, belirtilerin iyi ya da kötü etkilerini fark edip etmediğinizi sorgulayan doktorunuz mutlaka fiziksel muayene de yapacaktır. Karın bölgenizi muayene eden doktorunuz belki bir kitle de hissedebilir. Fiziksel muayeneden sonra endoskopi gibi testler için mutlaka ilgili bölümlere doktorunuz tarafından yönlendirilirsiniz.

Endoskopi

Mide kanseri gibi gastrointestinal sistem hastalıklarının tanısını koyabilmek için sık kullanılan testler arasında yer alan endoskopi; ışıklı bir kameralı tüptür. Mideyi ve duodenumun ilk kısmının görüldüğü bu cihaz ile biyopsi de alınabilmektedir. Ayaktan hasta olarak yaptırılabilen bu test sonrası hiçbir şey hissetmez ve rahatsızlık duymazsınız. Normal olmayan bölgelerden biyopsi alan doktorunuz ilgili sonuçları patolojiden alacak ve değerlendirecektir.

Baryumlu Mide Grafisi

Özel bir röntgen incelemesi olan baryumlu mide grafisi, mide kanseri için sıklıkla kullanılmasa da yine belirli durumlarda tercih edilir. Ayaktan yapılabilir testler kategorisinde olan baryumlu mide grafisi testinden önce 6 saat boyunca herhangi bir şey yemeniz ve içmeniz yasaklanır. Test için sindirim sistemi kaslarınız iğne yardımı ile gevşetilir ve size beyaz bir sıvı içmeniz için verilir. Beyaz sıvı baryumdur ve bu sıvı, röntgen sonucunda görünecek olan sıvı olacaktır. Midenizden geçen baryum aynı zamanda duodenumdan da geçecek ve doktorunuz röntgen ekranından izleyecektir. Bu aşamada ise büyüme ve ülser söz konusu ise yine ekranda tespit edilebilecektir. Yaklaşık 1 saat süren baryum grafisi testi sonrası eve gitmede sakınca yoktur.

Mide Kanseri İçin İleri Testler Nelerdir?

Mide kanseri tanısını koyabilmek için bazen doktorunuz ileri testler isteyebilir. En iyi tedaviyi belirlemede de önemli rol oynayan ileri testler, mide kanserini yenmede de başarıyı arttırmaktadır.

Bilgisayarlı Tomografi (BT)

Karın ve göğüs bölgenizin taraması dahil olmak üzere tüm vücudunuz bilgisayarlı tomografi ile incelenebilir. X- ışınları kullanılarak yapılan bir test olan BT testinde kanserin büyüklüğü ve yeri saptanabilir. Ciğere, akciğerlere ya da lenf nodlarına kanserin sıçrayıp ya da sıçramadığı da tespit edilebilir.

Laparoskopi

Daha öncede bahsettiğimiz gibi laparoskopi, mide kanseri tanısı koymada da evre belirlemede de sıklıkla doktorlar tarafından tercih edilmektedir. Anestezi altında yapılan laparoskopi cerrahisi, kanserin dağılıp dağılmadığına dair önemli bilgiler verir.

Endoskopik Ultrason

Midenin üst bölümünde ve yemek borusu ile birleştiği bölümde yer alan kanserlerin evresini belirlemede yardımcı olan test endoskopik ultrasondur.

Kan Testleri ve Göğüs Röntgeni

Kanser belirleme testleri genellikle kan testlerini de içermektedir. Genel sağlık durumunuz hakkında önemli bilgiler veren kan testleri; tümör marker testleri ile birlikte yapılabilir. Bazı kanser türlerinde kanınızda görülebilen kimyasal maddeler bulunur ki bu kan testleriyle kolaylıkla tespit edilebilir. Karsinoembriyonik antigenler mide kanserlerinde görülür ki bu bazen diğer kanser türlerinde de görülebilir. Fakat tek başına tanıda yeterli olmaz.

MR Çekimi

Yumuşak dokuyu BT çekiminden daha net gösteren MR çekimi ile tüm yayılımları doktorunuz rahatlıkla tespit edebilmektedir.

PET-BT Çekimi

Düşük miktarlarda radyoaktif glukoz kullanılarak aktif kanser hücrelerinin yerinin belirlenebildiği PET çekimi, BT ile birlikte yapılabilir. Bu çekimle midenin üst kısmında yer alan kanserler de görülebilir.

Böbrek Ultrason Çekimi

Böbrek ultrason çekimi ile kanserin, böbreğe sıçrayıp sıçramadığı incelenebilmektedir.

Mide Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Evre I

Midenin iç yüzeyini döşeyen doku katmanlarında tümörün olduğu evre genellikle başlangıç evresidir. Yemek borusunda da yine tümör görülebilir. Kanser hücreleri az sayıda yakındaki lenf nodlarına da yayılım göstermiş olabilir.

Evre II

Mide duvarının daha derin bir kas katmanına doğru büyüyen kanser, yemek borusunda da görülebilir. Daha derine yayılan kanser, lenf nodlarına da yayılmaya başlamıştır.

Evre III

Midenin ve yemek borusunun tüm katmanlarında büyüme göstermiş olan kanser, yakındaki yapılara yayılım yapmıştır.

Evre IV

Kanserin tüm vücuda ve uzak bölgelere yayıldığını belirten bu evrede lenf nodlarında da tutulum gözlemlenir.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi