Mide Kanserinin Sebepleri

Mide Kanserinin Sebepleri

Her yıl binlerce kişinin mide kanseri ve diğer kanser türlerine yakalandığı şu günlerde mide kanserinin sebeplerini ve risk faktörlerini incelemekte ve korunma yollarını tespit etmekte fayda var. Zira, yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürebilmenin yegane temeli ancak ve ancak gastrointestinal sistemde yer alan organlarımıza iyi bakmamızdan geçer. Yaşamsal faaliyetlerimizi sürdürmek için en önemli organlarımızdan birisi olan midemizde meydana gelebilecek tüm problemler, diğer hastalıkları da tetikleyebilir. Bu nedenle de başta midemiz olmak üzere diğer tüm sindirim sistemi organlarımızla ilgili yaşadığımız tüm şikâyetlerde hemen doktora görünmeli ve gerekli testleri yaptırmalıyız. Erken evrede tespit edilen mide kanseri ya da gastrointestinal sistem kanserlerinde iyileşme oranları yüksek olmaktadır. İstanbul’da mide kanseri tanı ve tedavisi alanında adından sıkça söz ettiren Dr. Samet Yardımcı tarafından hazırlanan bu içerikte mide kanserinin sebeplerini, mide kanseri riskini arttıran faktörleri de bulabileceksiniz.

Mide Kanserinin Sebepleri Nelerdir?

Beslenmenin mide kanseri üzerine olan etkisine ek olarak çevresel faktörler de yine uzun yıllar boyunca araştırmalara konu olmuştur. Kore, İrlanda, Japonya, Kolombiya gibi ülkelerde mide kanseri sıklığı diğer ülkelere nazaran daha sık görülmektedir. Düşük risk bölgelerine göç etmiş ırklara ait sonraki nesillerde mide kanseri insidansının önemli ölçüde azaldığı da saptanmıştır. Bu da doğal olarak genç yaşlardan itibaren etiyolojik faktörlere maruz kalmanın kansere yakalanma riskini arttırdığını da ortaya koymaktadır.

Kuşkusuz ki zayıflamış bağışıklık sistemi de mide kanserinin sebepleri arasında yer almaktadır. Mide kanserine sebep olan kötü huylu hücrelere karşı gelecek savaşçı hücreler, zayıflamış bağışıklık sisteminde ne yazık ki üretilemezler. Bu doğrultuda da anormal hücre büyümeleri ve bölünmeleri giderek artar ve yayılır.

Mide kanseri sebepleri arasında mutlaka diyet ve beslenme koşullarını da ele almakta fayda var. Turşu, tuzlanmış et/ balık, karbonhidratlar gibi beslenme alışkanlıklarına sahip kişilerde mide kanserinin riskinin arttığı gözlemlenmiştir. Yine aynı şekilde besinlerde yer alan yağ oranı aşırı düşük ya da fazla ise kanser riski yine yükselmektedir.

Mide kanserlerinin sebepleri arasında mutlaka genetik faktörü de değerlendirmek gerekir. Ailesinde mide kanseri ya da diğer kanser türlerinde geçirilmiş bir öykü söz konusu ise bireyde de mide kanseri görülme riski yüksektir. Aynı zamanda mide kanseri olan kişilerin kardeşleri ve çocuklarında da mide kanserine yakalanma oranı artar.

İlaç tedavileri sonrası bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ne yazık ki mide kanseri riski 2’ye katlanır. Bu tip durumlarda Helicobacter pylori gibi enfeksiyon riskleri de artabilir. Kronik gastrit, peptik ülser, gastrik adenokanser ve MALT lenfoma gelişiminde birinci derece sorumlu olduğu kanıtlanmış bir bakteri olan Helikobakter pilori, bakteriyel bir enfeksiyondur. Midenin alt bölümünde kanser riskini de yaklaşık 6 kat arttırmaktadır.

Mide kanseri etiopatogenezinde önemli iki madde olan nitrit ve nitratlar, mide kanserini tetiklerler. Kurutulmuş tahıllarda ve gıda koruyucularında bulunan nitratlara ek olarak nitritler de gıdalar ile alınabilir.

Mide kanserinin en yaygın sebepleri arasında sigara kullanımı vardır. Zira, sigaranın içerisinde kansere neden olabilecek birçok kimyasal söz konusudur. Sigara içenlerin içmeyenlere nazaran 2 kat daha fazla mide kanseri riskini taşıdığınızı düşünürsek mide kanserine yakalanmak istemiyorsanız kuşkusuz ki sigara tüketimini sonlandırmanız gerekecektir.

Mide kanserinin sebepleri arasında yine çalışma koşulları da yer almaktadır. Lastik, kömür, metal, asbest gibi endüstrilerde çalışan insanlarda gastrik kanserler daha sık görülmektedir. Kötü hijyenik koşullarda ve düşük sosyoekonomik düzeyde çalışan kişilerde mide kanseri daha yaygındır.

A kan grubuna sahip olmakta yine mide kanserine yakalanma riskini doğurmaktadır. Zira, yapılan araştırmalarda A kan grubuna sahip kişilerde mide kanser insidansının A kan grubu olmayanlara nazaran 1.2 kat arttığı tespit edilmiştir.

Mide Kanseri Riskini Artıran Diğer Durumlar

  1. Menetrier hastalığı
  2. Familial polipozis, gastrik adenomlar, herediter nonpolipozis kolorektal kanserler
  3. Gastrektomi ve gastrojejunostomi yapılmış hastalar
  4. Pernisiyöz anemi

Mide Kanseri Riskini Azaltan Durumlar

    • Aspirin tüketimi
    • Taze (çiğ) meyve ve sebzelerle yapılan yemekler
    • C vitaminini sık sık tüketmek
    • Süt içmek

Mide Kanseriyle Savaşın, Buna Değer!

Mide kanseri olduğunuza dair şüpheleriniz varsa ya da doktorunuz tarafından net tanı koyulmuş ise siz de Dr. Samet Yardımcı’ya başvurabilir ve sağlığınız için en iyi tanı ve tedavi seçeneklerini alabilirsiniz. Mide kanseriyle savaşmak için sizi bekleyen Dr. Samet Yardımcı, gerekli tüm testleri yaparak tanı koyabilir ve en iyi tedavi yöntemleri ile kısa sürede sizin de gayretiniz ile sizi tekrar sağlığınıza kavuşturabilir! Hemen şimdi Dr. Samet Yardımcı’ya ulaşabilir ve kısa sürede muayene için randevu alabilirsiniz!

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi