Mide Kanseri İstanbul

Mide Kanseri İstanbul

İnsanoğlunun eski çağlardan beridir yakalandığı bir hastalık olarak bilinen mide kanseri, hızlı seyreden ve yayılan bir kanser türü olarak nitelendiriliyor. Çevre organ ve lenf bezlerini de etkileyebilen mide kanseri, genellikle ülser şeklinde başlar ve direk komşulukla, lenfatik yolla, karın içinde ekim yoluyla ya da kan yoluyla yayılabilmektedir. Midenin dış tabakasının içinden büyüyerek pankreas, özefagus ve bağırsak gibi çevre organların içine doğru uzanabilen mide tümörleri, kan yolu ile akciğer, karaciğer gibi önemli organlara da metastaz yapabilmektedir.  Gastroenteroloji cerrahı olarak İstanbul’da görev yapan Dr. Samet Yardımcı; mide kanseri teşhisi ve tedavisi alanında sizlere uzun yıllardır hizmet vermektedir. Dr. Samet Yardımcı tarafından hazırlanan “Mide Kanseri İstanbul” başlıklı bu yazımızda mide kanseri belirtileri, mide kanseri evreleme, mide kanseri tanısı ve tedavisi ile ilgili önemli bilgilere erişebileceksiniz.

Mide Kanseri Belirtileri Neler?

Mide kanseri belirtileri genellikle mide tümörlerine göre değişse de genellikle klinik tablo benzerdir. Sıklıkla sinsi seyirli bir hastalık olan mide kanseri, belirtilerini geç verir ve verdiği belirtiler de genelde hastalığa özgü olmaz. Mide bölgesinde ya da karında belirli- belirsiz bir rahatsızlık hissi yaratır ki bu genelde başlangıç belirtisidir. Hastalık ilerledikçe kilo kaybı ve karın ağrısına ek olarak iştahsızlık, yutma güçlüğü, kusma, halsizlik, midede şişkinlik hissi şikâyetleri ile hasta gastroenteroloji bölümüne başvurur. Hastaların bir kısmında karaciğerde büyüme, karında sıvı birikimi ve sarılık gibi ilerlemiş hastalık bulguları gözlemlenir ve ileri evrelerde sol köprücük kemiği üstü lenf bezi büyümeleri de ele gelebilir. Bu tür belirtiler genellikle kanser dışı nedenlere bağlı olsa da mide kanseri belirtileri olarak değerlendirilirler. Gastrit, ülser, enfeksiyon gibi diğer rahatsızlıkların da yine aynı belirtilerle ortaya çıkması ise mide kanseri tanısında gecikmeye neden olabilirler.

Mide Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Mide kanseri tanısında temel tanı aracı olarak genellikle üst gastrointestinal endoskopi kullanılır. Bu tanı yönteminde midenin iç yüzeyi tamamen görülmekte ve şüpheli alanlardan da biyopsi alımı yapılabilmektedir. Endoskopi ve biyopsi sayesinde mide karsinomlarının %95’inden fazlası tanımlanabilmekte ve tanı kesinleştirildikten sonra hastalığın derecesinin belirlenmesi amacı ile BT, manyetik rezonans, abdominal ultrasonografi ve endosonografi de uygulanabilmektedir. Mide kanserinin tanısı için bir diğer yöntem de laparoskopi işlemidir bu aslında mini bir cerrahi işlemdir ve her zaman kullanılmaz.

Mide Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Mide kanseri tanısı konulan bir hastaya en iyi tedaviyi uygulamak için kuşkusuz ki mide kanserinin evresini tespit etmek gerekir. Bu nedenle de hastalığın yaygınlığını görmek ve tedaviyi planlamak için evreleme aşamasına geçilir. Tümörün çevre dokulara yayılımının belirlenmesi anlamına gelen evrelemede eğer sıçrama tespit edilir ise vücudun hangi kısımlarına yayıldığı da detaylı olarak analiz edilir. Çünkü mide kanserinin lenf bezlerine, karaciğere, pankreasa ve diğer organlara yayılma ihtimali vardır. Bu nedenle de aşağıdaki testler mutlaka yapılır:

Mide Kanseri Evreleme Testleri

Kan testleri

Doktor tarafından mutlaka evreleme aşamasında anemiyi kontrol etmek amacıyla tam kan sayımı testi istenir. Karaciğerin iyi çalışıp çalışmadığı da yine kan testi ile görülmüş olunur. Ayrıca böbrek fonksiyon testleri, tümör belirteçleri ve pıhtılaşma fonksiyonlarını gösteren testler istenir.

Akciğer filmi

Mide kanseri evreleme esnasında akciğerler de mutlaka incelenir. Akciğerlerin görüntüsünü alabilmek için akciğer filmi çekilir ve akciğer üzerindeki tümörler kolaylıkla tespit edilir.

Bilgisayar tomografi

Bilgisayarlı tomografi, bugün çeşitli tıbbi branşlarında aktif olarak kullanılan bir görüntüleme tetkikidir. Organlarınızın ayrıntılı seri görüntülerini veren bilgisayarlı tomografi cihazı ile anormal bölgeler kolaylıkla görülür. Pankreas, karaciğer ve diğer tümörler de yine bilgisayarlı tomografi de tespit edilir.

Endoskopik ultrasonografi  

Endoskopik ultrasonografi “ağız yolu” ile yapılan bir değerlendirme testidir. Mideyi tamamen inceleyebildiğimiz bu testte hastanın hiçbir şekilde konforu bozulmaz ve tümörlerin %95’i tespit edilir.

Laparoskopi

Gastroenteroloji cerrahisi alanında uzman olan bir doktor tarafından yapılabilen laparoskopi, minik bir cerrahi işlemdir. İnce ve ışıklı bir tüpün karın bölgesinden içeriye gönderilmesi ve incelenmesi anlamına gelen laparoskopi işleminde biyopsi için lenf bezleri veya doku örnekleri kolaylıkla alınabilir. Çünkü, tümör ya da yakındaki lenf bezleri alınmadan evreleme yapılamamaktadır.

Evreler

Evre 0

Karsinoma in situ olarak tanımlanan Evre 0’da kanser sadece midenin iç tabakasında sınırlıdır.

Evre I

Aşağıdakilerden herhangi birisi söz konusu ise Evre I’den söz etmek mümkündür.

  • Tümör kas tabakası ya da submukozaya yayılmış fakat lenf bezlerine ya da diğer organlarına yayılım yoktur.

Evre II

Aşağıdakilerden herhangi birinin olması durumunda Evre II’den söz etmek mümkündür.

  • Kanser hücreleri lenf bezlerine yayılmıştır veya mide duvarının derin tabakalarına yayılmıştır.

Evre III

Aşağıdakilerden herhangi birinin olması durumunda Evre III’ten bahsedilebilir.

  • Kanser hücreleri hem mide duvarının derin tabakalarına hem de çevredeki lenf bezlerine yayılmıştır.

Evre IV

Aşağıdakilerden herhangi birinin olması durumunda Evre IV’ten bahsetmek mümkündür.

  • Kanser hücreleri karaciğer, akciğer veya kemik gibi uzak organlara sıçramış durumdadır.
  • Kanser hücreleri periton denilen karın zarına yayılmış durumdadır

Mide Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İstanbul mide kanseri tedavisi alanında uzmanlaşan Dr. Samet Yardımcı; tedavi seçimlerinde genellikle tümörün büyüklüğünü, yerleşim yerini, hastalığın evresini, genel sağlık durumunu baz almaktadır. Genellikle mide kanserinin tedavisinde kemoterapi, radyoterapi ya da cerrahi seçenekleri uygulayan Dr. Samet Yardımcı alternatif tedavi çeşitlerini de uygulayabilmektedir.

Mide Kanserinin Cerrahi Tedavisi

Mide kanserinde temel tedavi; cerrahi yöntemlerdir. Gastroentereoloji cerrahı tarafından uygulanacak cerrahi yöntemler; kanserin yerine, bölgesel yayılım gösterip göstermediğine ya da uzak yayılımı olup olmadığına göre planlanmaktadır. Genellikle mide kanseri cerrahisi planlanıyor ise göbek üstü orta hatta kesi tercih edilir. Fakat, yemek borusu alt kısmı ve mide girişinde yer alan tümörlerde göğüs kafesinin açılması da gerekebilmektedir. Bu nedenle; mide kanserinin cerrahi tedavisinde yöntemler ve teknikler değişiklik göstermektedir.

Günümüzde mide kanseri cerrahisinde genellikle gastrektomi uygulanır. Midenin çıkarılması esasına dayanan gastrektomi; kısmi ve total gastrektomi olmak üzere ikiye ayrılır. Kanserli midenin bir kısmının alınmasına ek olarak yemek borusunun ve ince bağırsağın bir kısmının alınması da kısmi gastrektomide planlanır. Ayrıca, yakın lenf bezleri ve diğer dokular da yine çıkarılabilir.

Midenin tamamının alındığı total gastrektomide çevre lenf bezleri, yemek borusunun / ince bağırsağın bazı kısımları ve tümöre komşu diğer dokular da çıkarılabilmektedir. Yemek borusunu direk ince bağırsağa bağlayan cerrah, bağırsaktan yeni bir mide yapabilir. Total gastrektomi de dalağın alınması işlemi de yine söz konusu olabilir.

Kemoterapi ve Radyoterapi

Mide kanserinin bir diğer tedavisi de kemoterapi ve radyoterapidir. İlaçlar kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesini amaçlayan kemoterapi; kan dolaşımıyla işlev görür. Mide kanseri ilaçları genellikle damar yolu ile verilebilirken bazı ilaçlar ağızdan da verilebilmektedir. Ayaktan tedavi bölümünde süren tedavi, doktor ofisinde ya da evde de alınabilmektedir. Fakat, bazı hastaların tedavi esnasında hastanede kalması gerekebilir. Işın tedavisi de yine kemoterapi ile planlanabilmekte ve hızlı çoğalan hücrelere müdahale edilebilmektedir.

Mide Kanseri İstanbul’da Dr. Samet Yardımcı Tarafından Tedavi Ediliyor!

İstanbul’da her yıl yüzlerce hastaya mide kanseri tanısı ve tedavisi sürecinde destek sağlayan Dr. Samet Yardımcı; İstanbul mide kanseri cerrahı olarak bilinmektedir. Mide kanseri tanısı ve tedavisi alanında sağladığı yöntemler ve teknikler ile mide kanserine karşı başarılı hikâyeler elde eden Dr. Samet Yardımcı’dan randevu alabilir ve siz de mide kanserine karşı savaş açabilirsiniz.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi