Mide Kanseri Tedavisi İstanbul
Mide kanseri gibi çeşitli kanser türleri artık gerek tıbbın gerekse de teknolojinin gelişmesiyle birlikte “çözümü olan” hastalıklar listesinde yer alıyor. Gastrointestinal sistemin en önemli organlarından birisi olan midede meydana gelen kötü huylu tümörler, mide kanserine dönüşürken beraberinde diğer organların sağlığını da tehlikeye atabiliyor. Artık bazı testler ve tetkikler ile hastaya, kısa sürede mide kanseri teşhisi koyulabiliyor ve yine aynı şekilde çeşitli yöntemlerle de mide kanseri tedavisi verilebiliyor. İstanbul mide kanseri tedavisi alanında uzman olan Dr. Samet Yardımcı da mide kanseri tedavisi ile ilgili önemli bilgileri sizlerle bu içerikte paylaşmaktadır.
Mide Kanseri Tedavisine Genel Yaklaşım
Mide Kanserinde Kemoterapi
Tek başına ya da cerrahi ile birlikte kullanılabilen kemoterapi, kanserin ilerlemiş olduğu veya vücuda yayılmış olduğu durumlarda tek başına da kullanılabilmektedir. Başka organa sıçramayan ancak yandaki dokulara sıçramış kanserler ne yazık ki bazen cerrahi olarak müdahale edilemeyecek alanlarda bulunabilirler. İşte bu gibi durumlarda tümörü küçültmek hedeflenebilir. Nüks ihtimalini de azaltan kemoterapi, 2 ila 3. evredeki kanserler için cerrahi öncesi ve sonrası destek tedavi olarak da değerlendirilebilir.
Adjuvan Kemoterapi
Kemoterapi de yer alan adjuvan tedavisi genellikle metastazı olmayan hastalar için uygundur. Tüm tümör dokusunun küratif rezeksiyonla çıkarılmasını takiben uygulanan adjuvan kemoterapide kendi içinde adjuvan sistemik kemoterapi ve adjuvan intaperitoneal kemoterapi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Neoadjuvan Tedavi
Tümörde volüm azaltılması amacı ile yapılan neoadjuvan sistemik kemoterapi ile, rezektabilite oranı da arttırılabilir. Ayrıca mikrometastazları elimine etmek amacıyla da kullanılan neoadjuvan tedavisi yine kullanılabilir.
Kemoimmünoterapi
Kemoimmunoterapi, mide kanserinin adjuvan tedavisinde kullanılan diğer yöntemlerden birisidir. Kore’de ve Japonya’da ciddi çalışmaları yapılan kemoimmunoterapi, olumlu sonuçlar verse de hala daha araştırılma aşamasındadır.
Radyoterapi
Mide adenokarsinomları radyoterapiye orta derecede duyarlıdır. Fakat mide çevresindeki organların RT’ye farklı duyarlılıkları olması sebebiyle radyoterapi uygulanmasının sonuçları istenilen düzeye erişememiştir.
Ameliyat Öncesi Radyoterapi
Ameliyat öncesi radyoterapi, cerrahi yöntemlerle çıkarılması planlanan mide tümörlerinde küçülme hedeflendiği zaman uygulanabilmektedir. Bunun temel sebebi ise cerrahi ameliyat sırasında yayılmaların önlenmesini sağlamak olarak bildirilmiştir. Sınırlı cerrahi yapılabilecek hastalara önerilen ameliyat öncesi radyoterapi, halen kabul görmüş bir tedavi seçeneği değildir.
Postoperatif Radyoterapi
EVRE 1B hastalarda lenf bezleri tutulumu olan veya yetersiz diseksiyon yapılmış hastalarda radyoterapi seçeneği postoperatif radyoterapidir.
Palyatif Radyoterapi
Palyatif radyoterapi; kanama, ağrı ve obstrüksiyon gibi semptomların palyasyonunda olumlu cevapların alınabileceği bir tedavi seçeneğidir.
Biyolojik Tedavi
Mide adenokarsinomu olan hastaların tedavisinde kullanılabilen biyolojik tedavi, trastuzumab olarak bilinmektedir.
Cerrahi Tedavi
Mide kanserinden kurtulmak ve şifa bulmak için kuşkusuz ki yegane seçenek küratif cerrahidir. Peritoneal ve uzak metastazı olmayan hastalarda patolojik metastaz yapmış tüm lenf bezlerinin mide piyesi ile birlikte çıkarılması esasına dayanan küratif rezeksiyon, sağ- kalım oranlarını ciddi şekilde arttırmıştır.
Subtotal Gastrektomi
Total gastrektomi gibi radikal olması gereken subtotal gastrektomi, midenin %80’nin rezeksiyon edilmesi demektir. Genel eksplorasyon sonrası göbeğin 2 ila 3 cm altına kadar inebilen median insizyonu, cerrahi uzmanlar tarafından planlanır ve yapılır.
Total Gastrektomi
Median ya da bilateral subkostal insizyon ile batına girilebilen total gastrektomide de yine eksplorasyon yapılmalıdır. Buna ek olarak sol torakoabdominal insizyon ise yemek borusu bölgesindeki tümörler için alternatif olarak değerlendirilebilir. Hastalığın yaygınlığına göre küratif rezeksiyon tedavisi de değerlendirilir.
Erken dönemde planlanan ve uygulanan cerrahi operasyonlarda başarı giderek artmaktadır. Hastanın yaşam süresini arttıran diğer tedavilere ek olarak mide kanserli bir hastanın midesinin bir kısmı alınabilirken kimi zamanda tamamen alınması gerekebilir. Eğer ki midenin tamamının alınması gerekiyor ise bağırsaktan yeni mide yapılır ve yaşam süreci de belirli bir diyet programı ile devam ettirilir. Kanserin şekline göre midenin alınması gerekiyorsa alınır ve daha sonra da yine ışın veya ilaç tedavileri uygulanabilir.
Mide Kanseri Tedavisi Nasıl Planlanır?
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi mide kanserinde de ana tedavi opsiyonları kemoterapi, cerrahi ve radyoterapidir. Ameliyat olabilir ya da kemoterapi / radyoterapi seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Fakat, sizin tedavinizi mutlaka doktorunuz planlayacaktır. Kanserin ne kadar büyüdüğü ve yayıldığı, genel sağlık durumu ve yaş faktörü gibi çeşitli kriterleri gözeten doktorunuz, kısa sürede tedavinizi planlar.
Mide kanseri tedavi edilebilir bir durumda ise midenin tamamı ya da büyük bir kısmı alınabilir ki bu tümörün nerede olduğu ile yakından bağlantılıdır. Cerrah, mideyi inceler ve mide ile birlikte lenf nodları ve midenin dış zarının bir kısmını incelemek adına laboratuvara gönderir.
Her şeye rağmen kanser bir türlü tedavi edilemiyor ise semptomları iyileştirmek de bir tedavi seçeneğidir. Midenin giriş ve çıkışını tıkayan tümörler, stent denilen bir tüp takılması sayesinde kemoterapi ile küçültülürler. Öte yandan da diğer seçenek bypass cerrahisi olabilir. Tıkanıklığın üst kısmından midenin ince bağırsağa bağlanması esasına dayanan bu işlemde laparoskopik cerrahi de kullanılabilir.
İstanbul mide kanseri tedavisi alanında adından sıkça söz ettiren Dr. Samet Yardımcı, mide kanserinin tedavi seçeneklerini sizlere sunmakta ve başarıyla bu süreci yönetmektedir. Siz de mide kanseri için en iyi tedavi seçeneklerini öğrenmek ve uygulamak için hemen Dr. Samet Yardımcı’dan randevu alın!