Mide Kanseri Tipleri

Mide Kanseri Tipleri

Türkiye’de ve Dünya’da görülme sıklığı giderek artan mide kanseri, sindirim sisteminin önemli hastalıklarından birisidir. Erken evrede tespit edildiği zaman sağ- kalım oranları oldukça yüksek olan mide kanseri, genellikle geç tanı almaktadır ki bu elbette hiç istemediğimiz bir durumdur. Mide kanseri tipleri de yine tanının erken konmasını da geç konmasını da etkileyebilen bir faktördür. İstanbul mide kanseri doktoru Dr. Samet Yardımcı tarafından hazırlanan “Mide Kanseri Tipleri” başlıklı bu içerikte diffüz, intestinal vb. mide kanseri türlerine yakından bakma fırsatı elde edeceksiniz.

Mide Kanseri Tipleri Nelerdir?

Sınıflandırmalar

  • Lauren Sınıflandırması

1965 yılından itibaren kabul gören Lauren sınıflandırmasında intestinal ve diffüz olmak üzere tümörler, iki gruba ayrılmıştır. Mide tümörlerinin %70 ‘inin intestinal olduğunu bilmekle birlikte Lauren sınıflandırmasına göre tümörlerin %25’lik kısmının hem diffüz hem de intestinal tip tümör özelliklerini içerdiği de bilinmektedir. Ancak, fokal alanda diffüz tip ve geniş alanda intestinal tip, sınıflamanın tam anlamıyla uygulanmasında probleme sebep olabilmektedir. 3.tip ise bu iki gruba alınmayan ve sınıflandırmaya dâhil edilmeyen tümörler ise indeterminate tümörleridir.

Kanserde cinsiyet faktörü diffüz tipte bir nebze de olsa kadının üstünlüğü ile sonuçlanmıştır. Hastalar intestinal tipe nazaran daha gençtir ve genellikle tanı aldıklarında ortalama 48 yaş civarında olurlar. HP gastrit ve intestinal metaplazi ise intestinal tipe oranla, diffüz tipte daha azdır. Muhtemel çevresel faktörlerle desteklenmiş genetik faktörler, bu tip tümörlerin oluşumunu tetiklerler ve yaşam süresi de bu bağlamda intestinal tipe nazaran daha düşük olur.

  • WHO Sınıflaması

WHO sınıflandırılmasına göre mide kanserlerini dört temel gruba ayırmak mümkündür.

Tübüler adenokarsinom

Tübüler adenokarsinomdaki tümörler; solid yapı, asiniler, dilate, dallanan tübüler şeklinde görülür. Papiller yapılar da eşlik edebilir.

Papiller adenokarsinom

Parmaksı çıkıntı şekli ile dikkat çeken papiller adenokarsinom; fibrovasküler bağ doku çevresinde dizilim gösteren silendirik küboidal hücrelerde oluşur. Bazı tümörlere ise tübüler yapılar eşlik eder ki bu tümörler, papillotubuler tümör olarak bilinir.

Müsinöz adenokarsinom

Ekstrasellüler müsin gölleri tümör içeren alanın yarısından fazla görülür ki bu nedenle bu kanser tipine müsinöz adenokarsinom denir. Müsin üreten kolumnar hücrelerde döşeli bez yapıları oluşturan tümör hücreleri; bazen de müsin gölleri içinde yüzer tarzda birkaç hücreli gruplar formunda da karşımıza çıkabilmektedir. Dağınık taşlı yüzük hücrelerinin de bulunduğu bu tipte erken teşhis önem arz eder.

Taşlı yüzük hücreli karsinom

Tümör dokusunun büyük bir çoğunluğu intrasitoplazmik müsin içeren gruplar ya da izole tümör hücrelerinden meydana gelmektedir. Fakat, intrasitoplazmik müsin içermeyen tümör hücreleri de taşlı yüzük hüceli karsinom terminolojisine karşın görülebilir. Desmoplazi ise stromada belirgin olup tümör hücreleri sıklıkla lamina propriayı genişletip, yayılım gösterirler. Bazı durumlarda ise tümör hücreleri oldukça seyrek olup tek tek de dağılım gösterebilirler. Hücreler,

Nadir Görülen Tipler

Lauren ve WHO sınıflamalarının temel parçalarını oluşturmayan bu gruptaki tümörler ise %1 sıklıkla görülmektedir.

  • Adenoskuamöz Karsinom

Adenosküamöz karsinomlar adından da anlaşılacağı üzere hem adenokarsinom hem de skuamöz hücreli karsinom alanlarına sahiptir. Benign görünümde skuamöz epital adaları içeren tümörlere de adenokantam denir.

  • Skuamöz Hücreli Karsinom

Skuamöz hücreli karsinom tanısı alabilmek için tümörün; mide mukozasında yer alması ve özofagus yayılımının olmaması gerekiyor. Aksi halde tümör; primer özofagus kaynaklı skuamöz hücreli karsinom olarak değerlendirilecektir. Bol örnek alınması ve çok sayıda kesitlerin değerlendirilmesi gerekir.

  • Pariyetal Hücreli Karsinom

Pariyetal hücreli karsinomlar, intramural nodül şeklinde olup derin mukozal yerleşimli olarak bilinmektedir. Nöroendokrin granül ve müsin içermeyen eozinofilik granüler sitoplazmali hücrelerin bez yapısı ve solid adalar oluşturduğu tümörlere genellikle pariyetal hücreli karsinom denir. Prognozları ise klasik adenokarsinomdan daha iyi olarak kabul edilir.

  • Medüller Karsinom

Yoğun lenfoid stromalı az diferansiye karsinom veya lenfoepiteloma olarak da adlandırılabilen medüller karsinomların büyük bir kısmında Epsstein Barr virüsü tanımlanır. Erkeklerde daha sık görülen medüller karsinom, prognozu daha iyi olan bir karsinom çeşididir. Ekspantif tarza gelişen medüller karsinom, yoğun infiltrasyon sebebi ile yeteri kadar değerlendirilemeyebilir. Bu durumlarda ise lenfomadan ayırmak için immünhistokimyasal inceleme yapılmalı ve CK pozitifliğinin gösterilmesi gerekir.

  • İndifferansiye Karsinom

İndifferansiye karsinomlarda herhangi bir yöne farklılaşma izlenmez. Lauren sınıflamasına göre sınıflandırılamayan grupta yer alan indifferansiye karsinomlar; mide karsinomları içinde genelde %6’lık sıklıkla görülürler.

  • Hepatoid Karsinom

Hem hepatosit hem de bez epiteli yönünde farklılaşma gösteren mide tümörleri, hepatoid karsinom olarak bilinir. Trabeküler, medüller ve psödoglandüler yapıları oluşturan hepatosit yönünde farklılık gösteren hücreler, belirgin safra sekresyonu yapabilirler.

  • Koryokarsinom

Adenokarsinom ve koryokarsinonum bir arada olduğu mide tümörleri genellikle nadir de olsa gözlemlenebilmektedir. Adenokarsinom alanlara geçiş genelde trofoblastik alanlardan olur. İmmünhistokimyasal sonucu ise β- hCG pozitif çıkar.

  • Karsinosarkom

Karsinosarkomlar; sarkomatoid diferansiyasyon gösteren karsinom olarak bilinir. Nadir olan bu tümör genellikle yaşlı erkek bireylerde gözlemlenir. Klasik adenokarsinom komponenti yanı sıra iğsi hücreli sarkomatöz komponent bu tümöre eşlik etmektedir ki nöroendokrin tümör özelliklerine de rastlanılabilir.

  • Diğer nadir görülen karsinomlar

Midede nadir görülen diğer karsinomlar ise;

  • Endodermal sinüs tümörü
  • Embriyonel karsinom
  • Küçük hücreli indifferansiye karsinom
  • Berrak hücreli karsinom
  • Rabdoid özellikler içeren adenokarsinom
  • Osteoklast benzeri dev hücre içeren karsinom olarak sıralanabilir.

Mide Kanseri Tipleri, Tümör Çeşitleri ve Daha Fazlası İçin Dr. Samet Yardımcı’dan Hemen Randevu Alın!

Mide kanseri şüphesi taşıyorsanız ya da midede anormal bir durum söz konusu ise kuşkusuz ki mide kanseri alanında uzmanlaşmış bir gastroenteroloji cerrahına ihtiyaç duyarsınız. Sizi detaylı bir şekilde muayene eden ve şikayetlerinize yönelik tanı testleri uygulayan doktorunuz ise mide kanserinizi tespit edebilir ve tümör çeşitlerine göre tedavi protokolleri uygulayarak size iyileşme şansı sunabilir. Siz de İstanbul mide kanseri teşhisi ve tedavisi alanında adından sıkça söz ettiren Dr. Samet Yardımcı’dan randevu alabilir ve kısa sürede gerekli tüm işlemleri yaptırabilirsiniz.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi