Mide Tümörü Ameliyatı

Mide Tümörü Ameliyatı İstanbul

Mide kanseri teşhisi konmuş hastalar için mide kanseri tedavisi farklı protokollerde ve yöntemlerde uygulanır. Zira; herkeste tümörün tipi, evresi ve çeşidi farklıdır. Mide tümörünün tedavisi genelde kemoterapi veya radyoterapi gibi tedavilerdir. Fakat bazı durumlarda mide tümörünün çıkarılması için ameliyat yani cerrahi tedavilerde uygulanabilmektedir. Mide tümörü ameliyatı nedir, nasıl yapılır, mide tümörü ameliyatı süreci, mide kanserinin cerrahi tedavisi gibi eşitli soruların yanıtlarının yer aldığı bu içerikte “Mide tümörü ameliyatına dair” tüm merak ettiklerinizin yanıtını bulabileceksiniz.

Mide Kanserinin Cerrahi Tedavisi

Mide kanserinin günümüzde tek küratif tedavisi operasyon ile yapılmaktadır. Diğer tedaviler ise operasyon sonrası adjuvan tedavi ya da palyatif tedavilerden oluşan immunoterapi, kemoterapi ya da radyoterapidir. Cerrahi tedavinin amacı ise R0 rezeksiyonun sağlanmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus cerrahın deneyimi ve hastanın uygunluğudur.

Mide kanserinin cerrahi tedavisi planlanırken hastanın prognozunun iyileştirilebilmesi için tümör tipi baz alınarak rezeksiyon sınırlarının tamamen salim doku ile birlikte çıkarılması gerekmektedir. Diffüz tip tümörlerde intestinal tipe göre daha geniş bir rezeksiyon aralığı olmasına dikkat edilmeli ki bu, tutulan lenf nodu sayısı ve oranı ile doğrudan ilintilidir. Çünkü, tutulmuş lenf nodlarının toplam çıkarılan lenf nodu sayısına oranı %20’nin altında olmalıdır ki mikrometastazlardan böylece kaçınılmış olunsun. Ancak, bu iki durum sağlanamıyor ise hastalara palyatif rezeksiyondan söz edilmelidir. Operasyon öncesinde tümör operabl fakat irrezektabl ise neoadjuvan terapi ile tümörün evrelemesinin düşürülmesi hedeflenebilir.

Mide tümörü ameliyatı öncesi evrelemesi yapılmış tümörlerde 3 çeşit tedavi tipi planlanabilir.

Evre IA (Erken Mukozal Kanser)

Erken evre mide kanserleri bu grupta yer alıyor ise lokal eksizyon tedavi edilebilir. Endoskopi ile kolaylıkla ameliyat yapılabilir.

Evre IB (Submukozal Kanser), II, IIIA Kanserler

Lenf nodu tutulumu sık olan bu evredeki tümörlerin tedavisi radikal cerrahi ile yapılır. D2 disseksiyon ve uygun rezeksiyon ile R0 rezeksiyon sağlanabilmektedir.

Evre IIIB ve IV(Lokal ileri ve ileri) Kanserler

Bu evrede yer alan mide tümörlerinde tam temizlenme söz konusu olmayabilir. Genelde makroskopik ve mikroskobik bakiye doku kaldığı gözlemlenir ki bunlara uygulanan cerrahi palyatif kalıp prognoza etkisi olmayacaktır.

Mide Tümörü Ameliyatında Doğru Yöntemi Seçmek  

Mide tümörü tanısı konan bir hastaya ameliyat seçeneği sunulmuş ise hastanın uygunluğu ve mide formundan emin olunması gerekiyor. Temel olarak 3 bölümde ele alınabilen mide tümörleri için en uygun seçenek hasta- cerrah iş birliği içinde bulunabilir.

Rezeksiyon sınırlarının belirlenmesi için tümörün büyüme paterni göz önüne alınır. Diffüz tip tümörler için en az 5cm’lik sınıra ihtiyaç duyulurken intestinal tip tümörler içinde 3cm’lik temiz sınıra ihtiyaç duyulabilir.

Tümörün Evresine Göre Cerrahi Seçim

Evre IA Kanserde Cerrahi Tedavi

Evre IA kanserde cerrahi tedavi seçeneği endoluminal ultrasonla mukozal ve submukozal tutulumun belirlenmesi ile planlanır. Sınırlı cerrahi kararı buna göre alınır ve hastanın onayı istenir. Tümörün çapı, invazyon derinliği, makroskobik görümü, tümör grade’si gibi durumlara bakılarak erken evre mide kanseri değerlendirilir. 20 mm’nin altında çapı olan TipI, IIa, IIc tümörlerin lenf nodu metastazı yapıp yapmadığı da kabul edilmelidir.

EMK’de 3 tip tedavi şekli vardır;

Lazer tedavisi

Palyafik işlemlerde kullanılan lazer tedavisi sonrası nükste azalmalar görülür.

Endoskopik mukozal rezeksiyon

Midenin her kısmına uygulanamayan endoskopik mukozal rezeksiyon, histolojik değerlendirmeyi sekteye uğratmaz.

Endoskopi ve Laparoskopinin kombine kullanıldığı laparoskopik wedge duvar rezeksiyonu

Günümüzde lokal tedavilerde kullanılan endoskopi ve laparoskopinin kombine kullanıldığı wedge duvar rezeksiyonunda çıkarılan doku incelenir ve mukozal kanser tanısı söz konusu ile tespit edilmelidir. Mukozal bir tümör yok ise o zaman rutin rezeksiyon işlemi planlanır. Endolüminal mide cerrahisi olarak adlandırılan bu yöntemde laparoskopik cerrahinin konforu oldukça memnun edicidir. Mide mukozasından kaynaklanan lezyonların rezeksiyonu ve pankreatik psödokistlerin drenajları için endoluminal cerrahisi ile peruktan işlemler daha da güvenli hale gelmiştir.

Evre IB, II ve IIIA’da Cerrahi Tedavi

Mide kanserine ait 16 adet lenf nodu istasyonu bulunmaktadır. D2 diseksiyonda 7 ila 11. İstasyonlar söz konusu iken D1 lenfadenektomide 16. İstasyonlar rezekyasiyona dahil edilmektedir.

İleri evre mide kanserlerinin standart tedavisi dünya genelinde genellikle total gastrektomidir. D2 diseksiyonun total gastrektomiye her zaman eklenmesi önerilir ve buna ek olarak R0 rezeksiyona katkısı olacak ise distal pankreatektomi ve splenektomi de yapılabilir.

Midenin en az %80’inin rezeksiyona dahil edildiği radikal distal subtotal gastrektomide küçük kurvatur tarafında rezeksiyon sınırı, kardianın 2cm’ distaline kadar ilerletilmektedir. Midenin distal 1/3 tümörlerinde uygulanan subtotal gastrektomi, sıklıkla uygulanmaktadır.

Metastazik durum tespit edilmediği sürece mide kanserinin tedavisi genellikle mide cerrahisidir.

Lokalizasyonuna Göre Cerrahi Seçim

Üst 1/3 Tümörlerde Cerrahi Tedavi

Mide kanserlerinin %50’sini oluşturan proksimal tümörler, ilk tespit edildiğinde prognozu oldukça kötüdür. Gastroözofageal bileşke tümörlerinin tipine göre ya total gastrektomi ya da proksimal subtotal gastrektomi uygulanır. Kardiya tümörlerinin ileri evrede olduğu durumlarda en basit yolun seçilmesi ve uygulanması gerekir.

Orta 1/3 Tümörlerde Cerrahi Tedavi

Tüm mide kanserlerinin %15’ini veya %30’unu oluşturan Orta 1/3 tümörleri, genellikle total gastrektomiye ek olarak Roux en Y özofagojejunostomi ve D2 disseksiyon ile tedavi edilmektedir.

Alt 1/3 Tümörlerde Cerrahi Tedavi

Bu tip tümör olgularında distal subtotal gastrektomi ve D2 disseksiyonu uygulanır. Prognoz olarak total ve subtotal rezeksiyon arasında fark saptanmamıştır.

Splenektomi (Dalağın Alınması)

Splenektomi, dalak kapsülü ya da damarlanması tutulmadığı sürece önerilmemektedir. Preoperatif dönemde yapılan BT’de dalak invazyon bulguları tespit edilirse preoperatif olarak proflaktik Pnömokok, Hem.inf B, Meningokok aşılarının yapılması önerilir.

Mide Kanseri Operasyonlarında Cerrahi Teknikler

Total Gastrektomi

Total gastrektomi planlanan hastalar uygun şekilde anesteziye alınır ve ameliyat başlar. Disessiyon omentumun mezokolondan ayrılması ile başlayan operasyonda sağ gastroepiploik damarlar kökünden bağlanır ve subpilorik nodlarda spesimene dahil edilirler. Gastrohepatik ligaman açıldıktan sonra sağ gastrik arter ve duodenumun 1.bölümü pilorun 2cm altından kesilir. Sol gastrik arter kökünden bağlanır ki geniş lenfadenektomi yapılacaksa çöliak, hepatik arter, splenik arter nodları spesimene mutlaka dahil edilir.

Kısa gastrik damarlar bağlanır ve distal özofagusun son 7 ila 8 cm’lik kesimlerinde disseksiyon uygulanır ki özofagusta uygun proksimal sınırlar elde edilir. 2-0 ipek ile özofagus tutulup kesilir ki rekonstrüksiyon tipine karar verilir. Özofagusun distal kısmı alınacak ise sol torakoabdominal veya sağ torakotomi uygulanır ki gerekli ise postoperatif beslenme için tüp jejunostomi eklenir.

Subtotal Gastrektomi

Subtotal gastrektomi, mide tümörü ameliyatı tekniklerinden biri olup genelde hasta- onkolojik cerrah iş birliği içinde planlanır. Midenin üst kısmı, kısa ve arka gastrik damarlar yolu ile splenik arterden beslenecektir ve rekonstrüksiyon Roux en Y veya Billroth II tekniği ile yeniden sağlanır.

Mide Tümörü Ameliyatı İçin Dr. Samet Yardımcı’ya Başvurun!

Mide tümörünün cerrahi tedavisi için siz de İstanbul’da iyi bir gastroenteroloji cerrahı ya da kanser cerrahı arıyorsanız genel cerrahi uzmanı Dr. Samet Yardımcı ‘ya hemen ulaşabilir ve kısa sürede mide tümörü ameliyatınızı planlayabilir, sağlığınıza kavuşmak için önemli adımlar atabilirsiniz.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi