Mide Tümörü Nedir?

Mide Tümörü Nedir?

Mide tümörü, benign ve malign olmak üzere iki gruba ayrılabilen bir gastrointestinal sistem hastalığıdır. Türkiye’de ve dünya genelinde oldukça yaygın bir kanser türü olan mide kanseri, mide tümörlerinin tanı alması ile isimlendirilir. Başlangıçta kimi zaman belirti verirken kimi zamanda hiçbir semptoma sebep olmayan mide tümörleri, çeşitli şikayetlere neden olurlar ve genelde geç fark edilirler. Mide tümörü nedir, mide tümörünün tipleri nelerdir, mide tümörü teşhisi nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını alacağınız bu içerik, İstanbul’da gastroenteroloji cerrahı uzmanı olarak görev yapan Dr. Samet Yardımcı tarafından hazırlanmıştır.

Çevresel ya da genetik faktörlerden etkilenen midenin iç yüzeyinde bulunan hücreler, anormal derecede çoğalır ise mide tümörüne neden olurlar. Kontrolsüz büyüme ve yayılım söz konusu olduğunda ise tehlike çanlarının çaldığını fark eder ve mide tümörünün iyi ya da kötü huylu olup olmadığını netleştirerek net tanıyı koyarız.

Mide Tümörlerinin Tipleri

Mide tümörleri ise benign ve malign olmak üzere iki gruba ayrılır.

Benign Tümörler

  • Gastrik Stromal Tümörler
  • Lipoma
  • Heterotopik pankreas
  • Vasküler tümörler
  • Leiomyoma
  • Nörojenik tümörler
  • Polipler
  • İnflamatuar
  • Adenomatöz
  • Hiperplastik

Polipler

Polipler, midenin benign tümörleri arasında en sık görüleni ve komplikasyonu kanama olan türüdür.

  • Hiperplastik Polipler

Mide poliplerinin %70’ini ya da %80’ini oluşturan hiperplastik polipler, kanama komplikasyonu ile kendini belli ederler. Atipinin nadir görüldüğü hiperplastik polipler endoskopi esnasında saptanır ise endoskopik eksizyona başvurulur ve histolojik incelemeleri yapılır.

  • Adenomatöz Polipler

Hiperplastik poliplere nazaran daha az görülen adenomatöz popiler, %20 oranında kanser riski taşımaktadırlar. 2.cm’den daha büyük olan adenomatöz poliplerde kanserin riski daha da yüksektir. Atipinin oldukça sık görüldüğü adenomatöz poliplerde çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Sesil olanlardan multiple biyopsiler alınırken pediküllü adenomatöz polipler endoskopik eksizyonla biyopsi alınır ve histolojik olarak değerlendirildikten sonra tedavileri planlanır.

  • Inflamatuar Polipler

Eğer ki 2 cm’den küçük ve saplı polipler tespit edilmiş ise endoskopik olarak çıkarılabilir. Ancak 2 cm’den büyük sesil polipler; histolojik inceleme ve patoloji sonuçlarına göre tedavi edilebilirler.

Gastrik Stromal Tümörler

  • Leiomyoma

Submukozal veya intramural yerleşimli olan leiomyoma tümörleri, midenin düz adelesinden çıkmaktadır. Çoğunlukla tek olan leimyoma tümörü genellikle midenin distal kısmına yerleşir ve lümene doğru ya da mide duvarı içine doğru büyürler. 5 cm’den daha büyük bir boyuta ulaştığında belirti veren leimyoma tümörlerinin üzerinde mukoza intaktır. Lümene doğru büyümüş tümörün üzerinde ülserasyon söz konusu ise kanamaya sebep olurlar. Batın grafisi, gastroskopi, baryumlu mide grafisi ile rahatlıkla tanısı koyulabilir. Tedavisi ise lezyonun yerine ve büyüklüğüne göre planlanır ve genellikle tümör enüklasyonu ile çıkarılır. Eğer ki frozen section’da leiomyosarkom tespit edilir ise tedavisi de yine malign mide tümörlerindeki tedavi şekline göre planlanır.

  • Lipoma

Asemtptomik bir tümör çeşidi olan lipoma, semptoma sebep olmadıkça tedavi gerektirmezler.

  • Nörojenik tümör

İntramural yerleşimli gastrik benign tümör çeşitlerinden birisi olan nörojenik tümör vakalarının %70’i nörilemmoma ve %20’si de nöroblastomdur. Eğer ki vasküler gibi nörojenik tümörler kanamaya sebep oluyor ise lezyonun eksizyonu tedavisi uygulanabilir.

Submukozal yerleşimli olan ve histolojik olarak normal pankreas yapısında olan ektopik pankreas, midede genellikle pilora 6-7 cm’lik mesafede bulunaktadır. Sesil ve lastik sertliğinde olduğu ifade edilen bu tümör, kanama yaptığında wedge rezeksiyonu ile alınabilir.

  • Malign Tümörler

Mide Tümörüne Zemin Hazırlayan Durumlar

  • Diyette bulunan nitratlar, kanserojen etkiye sahip olan nitrözaminlere dönüşür ve mide kanseri oluşumunu tetiklerler.
  • Persiniyöz anemisi olan kişilerde de mide kanserine rastlanılabilmektedir. Bunun en büyük sebebi aklorhidriye bağlı olarak nitrözamin yapımının artmasıdır.
  • Nişastalı gıdaların fazlaca tüketimi başta olmak üzere tütsülenmiş / kızartılmış et veya balık gibi gıdalarla beslenmek de yine mide kanserine yol açabilmektedir. Turşu ve acı gibi yiyeceklerin fazlaca tüketildiği toplumlarda genellikle mide kanserinin yaygın olduğu gözlemlenmiştir. Beslenmede bu tür ürünleri tercih etmeyerek ve tuz kullanmayarak mide kanseri riski düşürülebilmektedir.
  • Derin dondurucuda saklanan ürünlerde bulunan nitratlar nitrite dönüşemezler. Bu nedenle de derin dondurucuda saklanmış ürünlerle yemek hazırlamak yine mide tümörü oluşumu riskini düşürecektir.

Mide Tümörü Teşhisi Nasıl Yapılır?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mide tümörünün teşhisi de kolaylıkla yapılabilmektedir. Günümüzde biz gastroenterolog uzmanları endoskopi ile mide tümörü teşhisine daha sıcak bakmaktayız. Cerrahi girişimlere gerek kalmadan mideyi inceleyebildiğimiz endoskopi işleminde kısa sürede mide tümörünü teşhis edebilmekteyiz. Kişiye uygun bir sedasyon yöntemini seçebildiğimiz endoskopiye tanı yönteminde hasta hiçbir şey hissetmez ve işlem sonrası hiçbir problem yaşamaz. Gastroenteroloji cerrahisi ve onkolojisi branşında yaptırılabilen endoskopi işlemi esnasında mide tümörünün varlığı ya da yokluğu kesin olarak belirlenir ve mide tümörünün türü içinde ek testler için biyopsi alımı yapılabilir.

Mide Tümörü Tedavisi

Mide tümörünün teşhis edilmesinden sonra biyopsi sonucuna göre mide tümörü belirlenebiliyor ise tedavi de şekillendirilebilir. Eğer ki gerek görülüyor ise mide tümörü için diğer tanı yöntemlerine başvurulur ve sonuca göre yine tedavi seçeneklerine geçilir.

İstanbul’da mide tümörü alanında uzman olan Dr. Samet Yardımcı ile iletişime geçerek siz de midenizle ilgili şikayetleriniz için detaylı muayene talebinde bulunabilir ve mide tümörü açısından değerlendirme isteyebilirsiniz.

WhatsApp chat
Şimdi Ara!
Yol Tarifi